Siirry sisältöön

Huittisten Hirvenpää

Huittisten Hirvenpään löytöpaikka sijaitsee Palojoella, Hirvenpääntiellä.

Huittisten Hirvenpää on hirvenpäätä esittävä kiviveistos. Veistos löytyi torppani Heikki Malmin pellolta vuonna 1903, kun Malmin renki Kustaa Mäenpää oli kunnostamassa perunamaata.

Malmi kiinnostui löydöksestä ja maksoi siitä rengille  10 penniä. Seuravana vuonna hän vei esineen Turun markkinoille, jossa myi sen viidellä markalla kahdelle herrasmiehelle.

Hirvenpää on tehty vuolukivestä. Se on muotoiltu tikkaamalla ja hiottu huolellisesti. Veistoksen hirven päänlakeen on tehty reikä varttamista varten, eli veistosta on mahdollisesti käytetty sauvana tai nuijana. Vuolukivi on kuitenkin niin pehmeää että se ei kestä lyöntelä.

Paikka, josta hirvenpääveistos löytyi osoittautui vuonna 1907 tehdyissä argeologisissa tutkimuksissa muinaiseksi asuinpaikaksi. Asuinpaikka on ajoitettu kaivauksissa löydetyllä hiilenpalasella mesoliittiselle kaudelle eli  6100 eea. Kaivauksissa löytyi myös kvartsi-iskoksia, neliömetrin suuruinen kuoppaliesi, kaksi suurempaa ja matalampaa liettä, palaneita luunpalasia, kivikirveen palanen, särkynyt ja kulunut hiomakivi ja pieni tasataltta. Asuinpaikan laajuus on ollut noin 1,200-1,300m².

Hirvenpääveistos on nyt Kansallismuseon kokoelmissa Helsingissä ja jäljennös siitä Huittisten museon kokoelmissa.